Er zijn voor- en tegens met betrekking tot het afbreken van het voormalige gemeentehuis in Haaren. Ik heb een bestaand protocol beschreven waarmee je gebouwen die nog goed zijn kunt aanwenden voor betaalbare woningenbouw. Voor nu en in de toekomst.

Tot 6 maart konden bewoners van Haaren stemmen op het nieuwe ontwerp van het gemeenschapshuis dat in de plaats zal komen van het gemeentehuis op het Mgr. Bekkersplein van Haaren. In deze ontwerpen zijn naast een gemeenschapshuis ook enkele woningen opgenomen en het zal de plek worden voor het bruisende verenigingsleven op het Mgr. Bekkerplein.

Ergens in de omzwervende kritieken wordt gevraagd waarom de mensen die tegen de sloop van het gemeentehuis zijn geen stem uit kunnen brengen – ‘tegen de sloop’ dan welteverstaan.

Niet slopen is altijd duurzamer

Het slopen van het bestaande gemeentehuis is om meerdere redenen niet zo verstandig. Slopen is kapitaalsvernietiging; het gemeentehuis dat met gemeenschapsgeld is gebouw, is pas in 1995 opgeleverd en kan zonder veel moeite makkelijk worden meegenomen naar de volgende eeuw. Zo wordt voorkomen dat dit gemeentehuis straks ergens een grote berg afval wordt.

Het gemeentehuis van Haaren leent zich prima voor een dergelijke herontwikkeling. Er kunnen 22 appartementen in worden gebouwd die je zou kunnen ontwikkelen via een wooncoöperatie. Een ‘Meent’ waarbij de bewoners (huurders) samen eigenaar zijn van die coöperatie zijn. Oftewel huren van jezelf waardoor je als bewoner actief medeverantwoordelijk bent voor het onderhoud en, niet onbelangrijk, voor een blijvend betaalbare huurprijs. Zowel voor de bewoners, maar ook voor alle huurders die na ons komen. Duurzaam betaalbaar dus. Dit betaalbaar wonen voor ouderen zorgt ervoor dat er doorstroming komt in de keten van wonen in de kern van de gemeente Haaren. Omdat er al een gebouw staat, kan dit veel sneller dan eerst slopen en dan nieuw bouwen.

Wonen in een meent

‘Wooncoöperaties’ kunnen een nieuw fenomeen vormen in het oplossen van ons woningenvraagstuk. In Duitsland en Zwitserland is dit al tientallen jaren gemeengoed. Bewoners richten zelf een wooncoöperatie op die financiering en bewoning organiseert. Als lid van de coöperatie hebben ze zelf de zeggenschap. Maar ook de plicht om in gezamenlijkheid een woonsituatie te maken die past bij de hedendaagse versie van ‘duurzaamheid’ als sociaal begrip, oftewel een ’Meent’. Op de visual staat een impressie van hoe die meent eruit zou kunnen zien.

Als oud-gemeenteraadslid Haaren en voorzitter van de exploitatiecommissie van Helvoirthuis én CPO (woningbouw) organisator kan ik zeggen dat ’nieuw voor oud’ niet persé de beste resultaten oplevert en ik zou me graag inzetten voor een meer duurzame oplossing.

Brecht Gerritse, stg. SchoonThuys