Ze begonnen, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden, als stichting om de restauratie van de toren van de Sint Janskerk mede te bekostigen. In 2007 was dat.

Twee jaar later breidden ze hun activiteiten uit en sindsdien ondersteunen ze kortgezegd het cultureel erfgoed in hun dorp. Strikt genomen zou je kunnen zeggen dat hun naam dus nu eigenlijk niet meer klopt: in feite zijn ze niet langer uitsluitend ‘Vriend van Sint Jan’ maar van héél Moergestel.

Penningmeester Thieu Bruurs vertelt hoe het doel van hun club in de loop van de tijd veranderde.

Door René de Jong

Bij mijn aankomst in de Bosstraat staat Thieu in zijn voortuin. Ik moet via de achterdeur met hem naar binnen want “dat is heel gewoon hier in Moergestel” zo zegt hij. Terwijl we naar de huiskamer lopen, vertelt hij dat voorzitter Jan Vriens op vakantie is en dus niet bij het gesprek aanwezig kan zijn. Thieu (80): “De stichting werd door 5 man opgericht en een jaartje later werd ik penningmeester. De toren van de kerk moest hoognodig worden gerestaureerd en dat kost een hoop geld natuurlijk. Ik moet bekennen dat ik geen echt trouw, maar wel regelmatig kerkbezoeker ben maar ik wilde me wel inspannen om de toren te behouden. Dus ja, dat hebben we met hart en ziel gedaan en het is ook gelukt.”

Om de historische waarde aan te geven even tussendoor: de Sint Janskerk werd al in 1110 (!) voor het eerst genoemd in diverse geschriften en is gewijd aan de onthoofding van Johannes de Doper. De kerktoren werd in de 16-e eeuw gebouwd. In 1931 kwam er een nieuw kerkgebouw waarbij die oude toren in stand bleef.

Nieuw doel

Thieu vervolgt: “Toen de restauratie was voltooid wilden we toch verder. We zijn toen naar de notaris gegaan en hebben een nieuw doel in de statuten laten zetten. Dat werd: het verlenen van steun en onderhoud, restauratie, instandhouding en uitbreiding van roerende en onroerende zaken en bijzondere objecten in Moergestel met een religieuze, culturele of cultuur-historische waarde. Een ruime omschrijving inderdaad. Het gaat ons om Moergestel: dàt is de kern. Er moet hier van alles blijven gebeuren en georganiseerd kunnen blijven worden. Er moet ‘reuring’ zijn. Het mag geen slaapdorp worden. Ik ben zelf hier trouwens niet geboren; mijn vrouw wel. Maar ik woon hier nu 50 jaar en voel me een Moergestelnaar”. Thieu vertelt in een tussenzinnetje -bescheiden als hij is—vorig jaar koninklijk te zijn onderscheiden onder andere voor zijn inzet voor Sint Jan maar ook voor schaatsclub ‘De Vennen’ en voor het CDA. Kortom, zijn liefde voor en zijn bijdragen aan het wel en wee van Moergestel zijn meer dan duidelijk.

Mariakapel

Thieu opnieuw: “In 2014 hebben we de kapel aan de Oisterwijkseweg van de kerk gekocht en vervolgens helemaal opgeknapt. Wij beheren ‘m nu. Aan de kaarsenverkoop kan ik als penningmeester zien dat er minstens 25.000 bezoekers per jaar zijn. Prachtig is dat.” De kapel werd uit dankbaarheid in 1939 gebouwd door Moergestelnaar Carol Schade nadat hij een zwaar auto-ongeluk had overleefd. De kapel is nu toegewijd aan O.L. Vrouw van de Vrede en ziet er keurig uit (zie foto).

Naast bijvoorbeeld de restauratie van de gebrandschilderde ramen in de kerk en de ondersteuning van de kerkhofploeg (denk aan de aanschaf van onderhoudsmachines, die dan uiteraard worden aangeschaft bij de plaatselijke middenstand) organiseren ze al jaren ‘Moergestel Kerstdorp’. Thieu: “Belangrijk onderdeel is de kerstallenroute waarbij door wandelaars en fietsers diverse kerststallen worden bezocht. Verder ondersteunen we ook zeker niet-religieuze activiteiten zoals bijvoorbeeld ‘Tour de la Moer’. Dat is een belevingstocht langs allerlei monumenten en interessante punten. Dit jaar vindt het plaats op 25 augustus en de opbrengst gaat dit maal voornamelijk naar ‘Eet met je hart’ en naar ‘MTV’. Verder helpen we bijv. de Oekraïense kinderen in klooster ‘Nieuwenhof’ en hebben we het gilde ondersteund. Ja, we doen van alles. Binnenkort starten we de actie ‘Word Vriend van de Vrienden van St. Jan’ zodat we kunnen blijven doen wat we doen.”

Geld

Al bij al gaat er toch behoorlijk wat geld bij hen om. Ze hebben hun inkomsten zoals gezegd uit de kaarsenverkoop, en verder uit ‘Tour de la Moer’ en ze krijgen regelmatig (als ANBI-organisatie) giften van dorpsgenoten. De stichting beoogt geen winst. Uitgaven hebben ze niet zo veel. “Een eigen club-lokaal hebben we niet nee. We vergaderen 5 x per jaar gewoon in het parochiecentrum.”

Thieu eindigt met een kleine oproep: “Moergestel heeft veel te bieden zo vinden wij. Ons enige probleem is dat wij als bestuursleden al redelijk op leeftijd zijn. Dus als jongeren het stokje op den duur van ons zouden willen overnemen, graag!”

Ons gesprekje zit er op. Thieu laat mij ook weer via de achterdeur uit. Dat is immers heel gewoon in Moergestel, en dat moet - als het aan de stichting ligt - vooral allemaal zo blijven…

[KADER]

Naam: ‘Stichting Vrienden van Sint Jan Moergestel’

Opgericht: 2007

Website: geen

Aantal leden: niet van toepassing

Clublokaal: geen

Rekeningnummer: NL82RABO0122394925