Bij kasteel Nemerlaer in Haaren liggen, verscholen in de natuur, enkele graanveldjes. Op grond van Brabants Landschap worden daar oude graanrassen geteeld. Het gaat dan over Tybalt, Sint Jansrogge, Eenkoorn, Emmer en Risweit. Allemaal oude graanrassen die vroeger op de Brabantse zandgronden werden verbouwd. Het verkrijgen en vermeerderen van zaaigoed van deze graanrassen is al een project op zich. Een groepje enthousiaste mensen is hier fanatiek mee bezig. Het is een initiatief van De Kerkhovense Molen in Oisterwijk en het wordt uitgevoerd door Cees van de Nostrum.

Cees is als hobbyboer intensief betrokken bij de biologische teelt van deze oude graanrassen. Het betreft het verzamelen van zaaigoed, het maken van een teeltplan, het bewerken van de grond en dan zaaien als de weersomstandigheden en het terrein het toelaten.

Afwachten

Door de steeds extremere weersomstandigheden is het maar afwachten of het allemaal goed gaat groeien en het ook de gewenste bakkwaliteit heeft.

Het is namelijk de bedoeling dat het graan na de oogst gemalen wordt op de Kerkhovense Molen in Oisterwijk en daarna wordt verkocht aan (thuis) bakkers om er brood van te bakken.

Oogsten

Afgelopen week was het weer zover dat er geoogst kon worden. Met een combine werd alle graan gemaaid en gedorst. De opbrengst was ca 1500 kg Tybalt tarwe en 2500 kg rogge: ”Die opbrengsten zijn niet erg hoog omdat we spreken over oude pure tarwerassen. En nu maar hopen dat de kwaliteit voldoende is om er brood van te bakken. Dat weten we binnen een paar weken. Daarna kunnen we gaan schonen en malen. Op naar weer heel veel lekkere pure broden van volkorenmeel van De Kerkhovense Molen.”