Oktober is ‘De maand van de Geschiedenis’. Diverse Oisterwijkse organisaties sloten zich aan. Motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’, dit jaar toegespitst op het thema ‘Echt nep’. BeeldbankOisterwijk brengt in oktober de kleurrijkste films! In zwart-wit… Echt nep; het gras was toen nét zo groen, de lucht nét zo blauw en de rozen net zo rood als nu! Ditmaal de korte film ‘Internationaal Brabants Songfestival te Oisterwijk 1962’

Zes jonge Oisterwijkers, Annemarie Graft, Jan van de Wiel, Wim Dankers, Theo van de Koedijk, Ad Hendriks, Huub op den Oordt en de net iets oudere kapelaan Maas waren in 1957 dermate ondersteboven van het winnende succes van Teddy Scholten op het Eurovisie Songfestival dat bij hen het idee begon te broeien iets soortgelijks in Oisterwijk van de grond te tillen.

Edward Ligtvoet redde uit het leeg te ruimen huis van zijn oom Wim Dankers (een van de hierboven genoemde -destijds- jongeren) een aantal publicaties die Wim meer dan 60 jaren zorgvuldig bewaarde.

Werkende jeugd

De vergeelde tijdschriften ‘Romance’ en ‘Werkende Jeugd’ getuigen van de enorme geestdrift waarmee het Brabants Songfestival door de jongeren gestalte werd gegeven en hoe ze gemeenteraad, middenstand en industrie enthousiast kregen. Het in 1957 ontsproten idee resulteerde op 31 mei 1959 tot ’n groots evenement dat 2000 bezoekers trok in de ter beschikking gestelde kantine van de Koninklijke Lederfabriek en daarna meerdere opeenvolgende jaren terugkeerde. De prijzen werden gefinancierd door de plaatselijke winkeliers en Oisterwijks Burgemeester Baron H.L.F.M. Hövell van Wezeveld en Westerflier werd bereid gevonden jaar na jaar de prijzen uit te reiken.

Genoemde publicaties dateren uit 1959 en 1961. In 1962 streek het Polygoonjournaal neer in Oisterwijk die ’n mooie impressie samenstelde. De uit duizenden herkenbare stem van Philip Bloemendal doet verslag. De winnaar was dat jaar Cees Priem.

Beeldmateriaal: Polygoon - Zoek op www.beeldbankoisterwijk.nl naar ‘Songfestival’