Eind oktober wordt overal in Brabant de 80e verjaardag herdacht van de bevrijding van de Duitse bezetting. Op 27 oktober 1944 werd Oisterwijk bevrijd, en dat ging niet zonder slag of stoot. De vele villa’s en hotels in deze populaire toeristenplaats, strategisch gelegen aan een toegankelijk spoornet en veel verhullende bossen, waren een ideale plek voor de bezetter. In de bossen lagen munitiedepots, waarheen Duitse wapens vanaf het station af en aan werden vervoerd. Vandaar dat de bevrijders hier op meer weerstand stuitten dan in de meeste Brabantse dorpen. De monumentale Petruskerk draagt nog littekens van heftige beschietingen.
Ondanks dat het leven tijdens de aanwezigheid van de bezetters redelijk normaal zijn gangetje ging, was er ook verzet. Twee naast elkaar opererende verzetsgroepen sluisden onderduikers en gestrande Engelse piloten weg of probeerden sabotage te plegen op de Duitsers.
Schaduwspel
Over die twee verzetsgroepen maakte Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) in 2014 ter gelegenheid van de zeventigjarige bevrijding van Oisterwijk de speelfilm ‘Schaduwspel’. Het was een project waaraan meer dan driehonderd inwoners meewerkten. Nadat de film in oktober 2014 in première ging heeft Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) de opbrengst van de film gestoken in het opzetten van, onder andere, een beeldbank voor filmmateriaal dat de geschiedenis van Oisterwijk en zijn deelgemeenten bijeenbrengt, en deze inzichtelijk maakt voor iedereen die daarin belang stelt. Op dit moment zijn al meer dan 1300 films en filmpjes, in overzichtelijke categorieën geplaatst, terug te vinden. Ze zijn te zien via de website van Beeldbank Oisterwijk.
Tijdens een bijeenkomst in cultuurcentrum Tiliander, waar de film ‘Schaduwspel’ voor iedereen die daaraan tien jaar geleden een bijdrage leverde nog eens op het grote doek werd vertoond, droeg Kees van Dongen, voorzitter van Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) symbolisch de film over aan de gemeenschap. Hij deed dit door burgemeester Hans Janssen een QR-code te overhandigen die leidt richting de oorlog- en verzetsfilm, die vanaf nu ook op YouTube en Beeldbank Oisterwijk te zien is. (www.youtube.com/@schaduwspel)
Informatiezuil
Daarnaast verzocht Van Dongen burgemeester Janssen om een door zijn stichting gerealiseerde informatiezuil te onthullen. Deze kreeg een mooie plaats in de bibliotheek, waar hij de inhoud van de beeldbank prijsgeeft aan iedereen die prijs stelt op filmische herinneringen aan het wel en wee, de folklore en de industrieën van het oer-Brabantse Oisterwijk.
Zéér speciale gast was Hans Gerritsen, Oisterwijks ingezetene en verzetsman, - inmiddels op hoge leeftijd van 97 jaren- op wiens dagboeken ‘Schaduwspel’ voor een fiks deel gestoeld is.