Een magere agenda Oostflank, met weinig concrete nieuwe plannen. Dat beeld komt naar voren uit de informatiebrief die de raadsleden van Oisterwijk recent kregen over de uitvoering van het Koersdocument Oostflank. Nieuwe projecten komen nog niet echt van de grond. Wel is er veel aandacht voor al bestaande projecten, een nieuw circulair centrum, een plan bedrijventerreinen en woningbouwversnelling.
Door PIT Onderzoek/Kees van Elderen en Wouter Verschuur
Een concreet plan is een nieuw 'circulair centrum'. Het wordt geen gewone milieustraat. Tilburg wordt eigenaar en betaalt de investeringskosten. Oisterwijk betaalt mee aan de exploitatiekosten op basis van het aantal bezoekers. Het nieuwe centrum richt zich op recycling en minder restafval. Het gaat een bijdrage leveren aan de transitie naar een “circulaire economie”. En het vervangt de milieustraten in Berkel-Enschot en Oisterwijk. Wat dat betekent voor die in Haaren is nog onduidelijk. De realisatie is voorzien voor 2028.
Plan bedrijverterreinen
Het college van burgemeester en wethouders zet in op meer ruimte voor bedrijventerreinen in Oisterwijk. In 2022 heeft bureau STEC nader onderzoek gedaan met als doel: “De gemeenteraad onderbouwd te informeren over nut en noodzaak van nieuwe bedrijventerreinontwikkeling en waar deze dan het beste kan plaats vinden. Is dat de Bedrijfsweg of zijn er betere alternatieven? “
Nut en noodzaak worden in het rapport onderbouwd met de resultaten van een gedateerd provinciaal behoefteonderzoek uit 2018. Een enquête onder de Oisterwijkse bedrijven biedt inzicht in de actuele ruimtevraag. Met veel slagen om de arm komen de onderzoekers tot een “inschatting” dat indicatief behoefte is aan circa 8,3 hectare bedrijfsterreinen.
Locatie nieuw terrein
Zonder ook maar één alternatief te onderzoeken, wordt door STEC de locatie aan de Bedrijfsweg geadviseerd. Maar deze locatie, dicht tegen woonwijken en de Kerkhovense molen aan, is al twee keer door de gemeenteraad afgewezen. Door Partij Gemeentebelangen is al eerder uitbreiding ten noorden van Laarakkers aan de Bossebaan als alternatief genoemd. PIT heeft met enkele grondeigenaren gesproken. Die hebben nog geen gesprek gehad met de gemeente, maar staan daar wel voor open. Ook aan weerszijden van de Haarenseweg ten noorden van de rotonde zijn mogelijkheden. Die locaties zijn ook minder belastend voor de omgeving. Het plan bedrijventerreinen zal in het derde kwartaal 2025 aan de Gemeenteraad worden aangeboden.
Woningbouwversnelling
Al jaren in Oisterwijk een top prioriteit, zonder dat er echt garen op de klos komt. Door onderzoekers van bureau PAS & SQALE is advies uitgebracht over hoe het beter kon. Dat leidde tot een “Programmaplan Versneld Bouwen in Oisterwijk 2023-2033”. Naast de reguliere organisatie, is een “Versnellingsteam” nodig voor belangrijke projecten. De gemeenteraad stelde daarvoor de gevraagde 1 miljoen Euro beschikbaar en voegde daar later nog eens 1 miljoen Euro aan toe.
Over de voortgang zegt het college nu dat de benodigde organisatorische ingrepen vanaf eind 2022 in uitvoering zijn gebracht. Maar die zijn nog steeds niet afgerond, prioriteiten ontbreken en het budget ligt nog grotendeels onbenut op de plank. Waarom maakt de gemeente geen gebruik van het aanbod van de commissaris van de Koning, die vanuit de provincie extra capaciteit en expertise ter beschikking wil stellen. Op 13 maart zal de wethouder de raadsleden over de woningbouwversnelling bijpraten.
Een uitgebreide versie van dit artikel staat op de site van PIT Onderzoek en in de PIT-nieuwsbrief.