Minimaal 1.500 nieuwe woningen in 10 jaar tijd, dat is de opgave die Oisterwijk zich heeft opgelegd in 2022. Voor jong en oud, 33% sociale huur, 33% betaalbare koop- en 34% duurdere koopwoningen. Na jaren van afstemming van beleid, opstellen van lokale en regionale visies, vertraging door regelgeving, stikstofproblematiek en hoge kosten en personeelsschaarste in de bouwsector komen diverse woningbouwprojecten nu goed op stoom.

Het college presenteerde de raad afgelopen week haar ambities voor de komende jaren. Staan dit jaar nog 230 nieuwbouwwoningen gepland, in de jaren daarna loopt dat op tot dubbele aantallen in '27 en '28. Vooral grotere projecten zoals Heiligeboom, Beekdal Moergestel, Beekdalpark (De Leye) en Pannenschuur VI gaan voor die woningen zorgen. Maar de raad wil vooral ook aandacht voor kleinere projecten en heeft de wethouder daarvoor eerder al een miljoen euro ter beschikking gesteld.

Parallel

Hoe denkt onze gemeente deze ambities echter te kunnen realiseren? Dat antwoord kwam van de ambtelijke organisatie, verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige planning en bewaking van de voortgang. Met parallelle planning, 100 dagen plan en een efficiƫntere inzet van ambtelijke capaciteit denkt Oisterwijk tot 2032 volop te kunnen bouwen. Met parallelle planning wordt bedoeld het in elkaar schuiven van verschillende stappen in het bouwproces. In pakweg 100 dagen moet een initiatiefnemer weten waar hij aan toe is om of niet vooruit te kunnen met plannen. In grotere Brabantse gemeentes zoals Veldhoven (ASML) is hier de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan, doorlooptijden van normaal 6 - 10 jaar werden daar verkort naar minder dan 3 jaar.

Leefbaar

Hoe realistisch zijn 400 - 500 opleveringen van nieuwbouwwoningen per jaar? Alom zijn raad en college voorstander van gefaseerd bouwen waarbij de opleveringen beter gelijkmatig kunnen worden uitgesmeerd over de jaren tot 2032. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit van nieuwbouwwijken en infrastructuur, maar geeft ook de mogelijkheid om tussentijds te evalueren en bij te sturen. Zeker onze kernen Moergestel en Haaren hebben de aanwas van inwoners hard nodig om de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in deze kernen voor de komende decennia te kunnen borgen.

Ton van de Ven, fractievoorzitter